Home / Evenement / Beeldenstormproject in Dordrecht: Floating Icon

Beeldenstormproject in Dordrecht: Floating Icon

initiatief uit Ambacht ten bate van Dordrecht en de Drechtsteden: bestuursleden gezocht

Na een onderzoeksperiode van een half jaar heb ik namens de (nu nog) Rotterdamse stichting Filo-Sofia namens een mooi team een subsidieaanvraag ingeleverd bij de gemeente Dordrecht voor een zogenaamde Mijlpalensubsidie.
Het project draait om het beeld van de heilige Machutus, dat in Elten staat en dat honderden jaren geleden in de Ploechkapel in Dordrecht stond, als beschermheilige voor kinderen met rachitis en andere kinderziekten.
Rond dit beeld willen we een pop-up museum inrichten samen met de ondernemers van de Vriesestraat. Daarmee kun je de straat waarde geven en dat kan invloed hebben op de sfeer rond ondernemen, de afbraak tegengaan.
Maar ook in het onderwijs willen we aandacht vragen voor het beeld en alle thema’s die het oproept.
http://www.machteldteekens.nl/artikel/450-jaar-beeldenstorm-floating-icon-machutusbeeld-terug-naar-dordrecht

Voor de aanvraag, die nog verder  uitgewerkt wordt, heb ik de stichting waarmee ik zulke projecten in Roterdam deed, weer wakker gemaakt en het is de bedoeling dat de stichting zich gaat vestigen in Ambacht en dat er nieuwe bestuursleden bijkomen uit de Drechtsteden. Het leuke is dan dat dit initiatief, dat al door verschillende partners uit Dordrecht gedragen wordt, een zakelijke link heeft met Ambacht en we van hieruit kunnen meedrijven op de stroom van ideeën en contacten die daaruit voortkomen.
Zoals b.v. onderwijsprojecten, of wandelroutes. (Het project heeft natuurlijk ook een link met pelgrimage en kan energie genereren voor het uitzetten van routes etc.)

De stichting heeft als doelstelling om christelijke spiritualiteit en kunst op een hoog niveau te verbinden en zo een brug te slaan tussen de kunst(geschiedenis) en de kerken als vrijwilligersorganisatie, als tentoonstellingsplek en concertzaal, maar zeker ook als aanvrager van thema’s uit de traditie aan.
WE hebben in het verleden gewerkt met het Theologisch traktaat van Milosz, een Nobelprijswinnende Poolse dichter. Nu gaan we aan de haal met een intrigerende en vergeten legende, waar een inspirerende wereld achter schuil gaat.

wil je ook meeliften op dit initiatief en een inhoudelijke bijdrage leveren aan de uitgebreide kunstscene in Dordrecht, mail dan naar Machteldteekens@kabelfoon.net

Top