Home / Overige / BURGERNET: Cybercriminelen misbruiken maatregelen rondom corona

BURGERNET: Cybercriminelen misbruiken maatregelen rondom corona

Samen voor een veilige buurt

Cybercriminelen maken vaak misbruik van de  actualiteit om mensen op te lichten. Ze gebruiken de situatie om persoonsgegevens te verkrijgen, bijvoorbeeld  via nep-mails of nep-sms’jes of via malafide websites of nep-apps mensen op te lichten.

Wij zien dat er onder andere e-mails en  sms’jes rondgaan die zogenaamd  vanuit overheidsinstanties, (nep)bedrijven of  werkgevers worden verstuurd. Bij deze vorm van phishing wordt misbruik gemaakt van de situatie rondom het coronavirus. Het is belangrijk om niet op de links in deze berichten te klikken en direct deze  berichten te verwijderen.

Malware

Cybercriminelen grijpen het coronavirus aan om nepmails en SMS’jes te versturen met besmette links. Hiermee kunnen zij persoonlijke gegevens inzien of uw computer  infecteren met een virus of malware. Klik daarom niet op deze link en reageer niet op de mail maar verwijder de mail direct.

Nep-webshops

Het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) ziet de laatste dagen dat meer mensen worden opgelicht door malafide-webshops  die corona gerelateerde producten, zoals mondkapjes, aanbieden. De producten worden wel betaald, maar niet geleverd. Je herkent deze nep-webshops  vaak aan het feit dat ze alleen een betaal mogelijkheid via een link aanbieden, in plaats van reguliere mogelijkheden zoals  iDeal. Klik hier voor een actuele lijst van uit de lucht gehaalde malafide webshops.

Babbeltrucs

Ook andere vormen van criminaliteit  kunnen extra de kop opsteken, zoals babbeltrucs. Oplichters bellen bij ouderen aan als verpleger of met de smoes om boodschappen voor hen te doen. Geef nooit uw pinpas of pincode af. Let daarom ook extra op  elkaar om te voorkomen dat je of iemand uit  je omgeving slachtoffer wordt van dit soort praktijken.

Tips

Lees hier meer informatie: 

Bekijk hier de volledige themapagina over phishing.
Lees hier  meer over wat u kunt doen om babbeltrucs te voorkomen.  

Aangifte doen

Ben je slachtoffer geworden van online oplichting, phishing of een babbeltruc, doe dan altijd aangifte hiervan bij de politie. Bel 0900 8844 (lokaal tarief) om hiervoor een afspraak te maken.

Met Vriendelijke groet,

Burgernet Politie Eenheid Rotterdam

 

Top