Home / Media / Den Brommert overgedragen

Den Brommert overgedragen

‘Lang gekoesterde wens in vervulling’

Rijksmonument Den Brommert, hoek Smidshoef/Dorpssstraat, is maandag overgedragen aan de nieuwe eigenaar: Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht.

Wethouder Ralph Lafleur overhandigde symbolisch de sleutels van het pand en is enthousiast over de overdracht: “Dit is een bijzonder moment. Voor het Genootschap omdat de langgekoesterde wens voor een eigen pand in vervulling gaat. En voor heel Hendrik-Ido-Ambacht omdat het gerestaureerd pand Den Brommert straks een mooie aanvulling is op het enkele jaren gelden verfraaide Kerkplein. En omdat de unieke Spoor-collectie straks getoond kan worden.”

Historische stap
Het Historisch Genootschap, een van de grootste verenigingen in Hendrik-Ido-Ambacht, is inmiddels 26 jaar in Den Brommert gevestigd. Voorzitter Alie Tas blikt kort terug: “Lang deelden we het pand met andere instellingen, maar in de afgelopen jaren was het Historisch Genootschap de enige huurder en zo ontstond ongeveer 6 jaar geleden het idee om het pand te kopen en te restaureren. Wat dat betreft is dit ook een mijlpaal in de historie van het Historisch Genootschap, we zijn heel gelukkig met alle mensen en organisaties die dit mogelijk gemaakt hebben!”

Spoor-collectie
Na restauratie van het voorste pand en nieuwbouw aan de achterzijde bestaat Den Brommert straks uit een ruimte voor exposities voor lezingen en exposities, een goede archiefruimte en een kleine winkel. Echt uniek wordt de stijlkamer, waar de Spoor-collectie in wisselende samenstellingen te zien zal zijn. Die collectie antiek is een groot deel van de erfenis die burgemeestersdochter Leonia A. Spoor – van Tichelt in 1966 aan gemeente Hendrik-Ido-Ambacht naliet. Het Genootschap krijgt de erfenis in bruikleen van de gemeente.

Naar verwachting opent Den Brommert volgend jaar mei zijn (gerestaureerde) deuren.

Foto: Afgelopen maandag verkocht gemeente Hendrik-Ido-Ambacht het eeuwenoude pand Den Brommert aan het Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht. Wethouder Ralph Lafleur overhandigde symbolisch de sleutels aan het bestuur van dat Genootschap.

Top