Home / Wonen / Het verschil tussen een grasmaaier en een motormaaier

Het verschil tussen een grasmaaier en een motormaaier

Grasmaaiers uitgevoerd met een motortje worden vaak verwisseld met een motormaaier. Een motormaaier echter wordt voor hele andere doeleinden gebruikt dan een grasmaaier. Daar waar grasmaaiers vooral door particulieren worden gebruikt, is de motormaaier een onmisbare machine voor bedrijven die beschikken over plantages, boomgaarden en grote oppervlakten zoals weilanden. Daar waar een grasmaaier niet effectief is, het maaien van hoge grassen e.d., voelt de motormaaier zich helemaal thuis. Motormaaiers maaien probleemloos tussen bomen en struiken door en zijn uiterst wendbaar. Ook op ongelijk terrein doen ze hun werk en bij grasmaaiers is dit niet het geval. Een motormaaiers kopen lijkt dus vooral iets voor bedrijven.

De verschillen in uitvoering

Grasmaaiers zijn er in talloze uitvoeringen. Handmatig, elektrisch of op benzine aangedreven. Robotgrasmaaiers, zitmaaiers, voor elke klus is er een geschikte maaier. Motormaaiers echter zijn machines waar je achter loopt, die luchtbanden hebben en uitgevoerd zijn met een zware benzinemotor. Het zijn echte werkpaarden die het ruige werk moeiteloos uitvoeren. Je werkt met versnellingen voor vooruit en achteruit en zijn eenvoudig te bedienen. Ook in motormaaiers zit onderling verschil. Je hebt exemplaren die zelfs uitgevoerd zijn met een veiligheids slipkoppeling en differentieel en dodemanshendels. Sommigen zijn uitgerust met een energiebesparende variomatic.

Motormaaiers zijn krachtpatsers

Het verschil in motormaaiers zit hem vooral in de verschillende uitvoeringen van de motor. Afhankelijk van de klus en de duur van het gebruik van een motormaaier kan men kiezen tussen lichte tot zeer zwaar uitgevoerde motoren. En hoe zwaarder de motor, hoe breder de maaibalken. Deze beginnen bij 71 cm en gaan tot 117 cm, wat de klus aanzienlijk verkort. Ben je voornemens een motormaaier aan te schaffen, kijk dan vooral naar andere toepassingen van een maaier. Er zijn nl. ook machines die voor meerdere doeleinden kunnen worden ingezet. Een Tielbürger motormaaier bijvoorbeeld kan uitgevoerd worden met een sneeuwschuif en sneeuwkettingen en dat is toch wel een pré.

Top