Home / Evenement / Lezingenreeks Renaissance in Italie en de Nederlanden bij ToBe Energiehuis

Lezingenreeks Renaissance in Italie en de Nederlanden bij ToBe Energiehuis

Vanaf dinsdagavond 28 oktober start om 19.30 – 21.30 uur bij ToBe cultuurcentrum in het Energiehuis de nieuwe lezingenreeks renaissance in Italië en de Nederlanden van kunsthistoricus Evert Vos. In deze vierdelige serie wordt de Italiaanse renaissance en de Vroeg Nederlandse schilderkunst in de 15de eeuw behandeld. De lezingen zijn eens per twee weken. Kaartverkoop vindt plaats via de kassa van het Energiehuis op  www.energiehuis.nl.

De delen zijn als geheel te volgen, maar ook afzonderlijk per deel. De prijs is € 40,- voor 4 delen en € 10,- per afzonderlijk deel. De lezingenreeks wordt gehouden in het Energiehuis studio 007, Noordendijk 148 Dordrecht op dinsdagavond van 19.30 – 21.30 uur inclusief pauze. De zaal is open om 19.15 uur 

28 oktober deel 1: De vroege renaissance in Florence, 1400-1450
11 november deel 2: De renaissance in Venetië. Tweede helft vijftiende eeuw.
25 november deel 3: De voorlopers van de Vlaamse Primitieven, rond 1400-1425.
9 december deel 4:  De Vlaamse Primitieven of Vroegnederlandse schilderkunst, 1425-1500.

De talloze handelscontacten en culturele relaties tussen de Vlaamse en Noord Italiaanse steden in de vijftiende eeuw geven al aan dat de spectaculaire veranderingen die zich in de twee meest welvarende streken van Europa voordeden, niet geïsoleerd staan van elkaar. Toch waren de ontwikkelingen in Italië van geheel andere aard dan in het noorden. In Italië ging het veel meer om een ‘herleving’ van of teruggrijpen op de Oudheid en spreekt men van de renaissance. In de Nederlanden zette de tendens van de middeleeuwse kunst zich voort, al werd de stijl veel realistischer. Men sprak hier over de Vlaamse Primitieven maar tegenwoordig liever over Vroegnederlandse schilderkunst. Kunsthistoricus Evert Vos gaat hier dieper op in, waarbij vooral het kunsthistorisch aspect uitgebreid wordt toegelicht. Kijk voor meer informatie op www.tobe.nl.

Top