Home / Media / Ambacht start met Hartveilig wonen

Ambacht start met Hartveilig wonen

AED’ers gezocht! Informatiebijeenkomst 12 april a.s.

Een hartstilstand: jaarlijks overkomt het zo’n 15.000 mensen in Nederland. Dan is er snel hulp nodig. Als het slachtoffer binnen zes minuten hulp krijgt, is de kans dat hij of zijn het overleeft het grootst. Daarom is de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht op zoek naar vrijwilligers die kunnen reanimeren als er iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. Daarbij werkt ze samen met de organisatie ‘Hartveilig wonen’ die overal in Nederland bouwt aan netwerken van vrijwilligers die in actie kunnen komen bij een sms’je van de meldkamer. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer harten er straks blijven kloppen. 

Een hartstilstand kan je zomaar treffen: thuis, op straat, het werk of tijdens het sporten. Naar schatting overkomt het zo’n vijftien mensen per jaar in Ambacht. Wethouder Michiel van der Vlies: ‘Nu overleven er daarvan zo’n twee mensen, maar met de inzet van vrijwilligers kunnen we naar verwachting ongeveer twee keer zoveel levens redden. Snelle hulp zorgt ook voor minder blijvend letsel. Daarom hoop ik dat veel vrijwilligers zich voor Hartveilig wonen aanmelden.’

AED’s gezocht
Om iemand te reanimeren is het ook belangrijk dat er een AED in de buurt is. De gemeente is daarom niet alleen op zoek naar vrijwilligers, maar ook naar organisaties, verenigingen, instellingen of particulieren die hun AED beschikbaar willen stellen.  

6 minuten
De kans dat je een hartstilstand overleeft, is het grootst als er binnen 6 minuten hulp is. Vrijwilligers kunnen vaak sneller ter plaatse zijn dan een ambulance. Daarom is het zo belangrijk dat er een groot netwerk is van mensen die kunnen reanimeren of dat willen leren. 

Aanmelden
De gemeente zoekt mensen die in Ambacht wonen of werken en die een erkende
reanimatie/AED-training hebben gevolgd, of bereid zijn om deze te volgen. Heeft u interesse? Dan is het ook belangrijk dat u in het bezit bent van een mobiele telefoon om sms’jes te ontvangen en verzenden, u de straten in uw directe woon- en/of werkomgeving goed kent en u zelf gezond bent. Want reanimeren is inspannend werk! Op www.hartveiligwonen.nl kunt zich aanmelden. De gemeente nodigt u dan uit voor een informatiebijeenkomst op 12 april. Via de site kunt u overigens ook aangeven dat u een AED ter beschikking stelt.

Top