Home / Media / Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht loopt voorop: sociale buurtpreventie via Nextdoor

Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht loopt voorop: sociale buurtpreventie via Nextdoor

Hendrik Ido Ambacht, 7 maart 2017 – Samen zorgen voor veiligheid in onze gemeente: dat is het doel van buurtpreventie. Inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht zetten zich in voor de (sociale) veiligheid met behulp van buurtpreventie. En zij doen dit niet alleen fysiek, maar ook digitaal via de buurtapp Nextdoor. Op initiatief van het buurtpreventieteam starten de gemeente, de politie, buurtpreventie en Nextdoor een pilot waarbij de overheidsorganisaties via Nextdoor direct contact leggen met inwoners. Om het gebruik van Nextdoor zichtbaar te maken en te stimuleren, plaatst de gemeente Nextdoor-borden in de wijken waar veel inwoners aangemeld zijn. Twee bijzondere stappen om de (sociale) veiligheid in Hendrik-Ido-Ambacht nog verder te vergroten.

Nextdoor
Op dit moment zijn er al ruim 2100 buurtbewoners uit Hendrik-Ido-Ambacht aangemeld op Nextdoor. Nextdoor is een gratis buurtapp die het makkelijk maakt contact te leggen tussen buurtbewoners . Buren kunnen er nuttige, gezellige en belangrijke informatie met elkaar delen. Van het lenen van een ladder en het helpen met de boodschappen bij de buurvrouw, tot het waarschuwen van buren voor een verdacht persoon in de wijk. Gert-Jan Kleinbloesem, coördinator van het buurtpreventieteam zegt hierover: “Als mensen elkaar alleen al leren kennen via deze app, draagt dat bij aan de cohesie en daarmee de veiligheid in de buurt”.

Nextdoor-borden
Hoe meer buurtbewoners zijn aangemeld op Nextdoor, hoe meer mensen elkaar leren kennen en op de hoogte zijn van ontwikkelingen in de buurt en van dringende waarschuwingen. Het is voor buurtpreventie makkelijk om via dit platform waarschuwingen te horen en te delen. Zij gebruiken de app al volop om in contact te komen en te blijven met buurtbewoners. “We plaatsen nu Nextdoor-borden in de wijken waar al veel deelnemers zijn. Daarmee bedanken en belonen we buurtpreventie en de gebruikers en stimuleren we andere buurtbewoners om zich ook aan te melden. In Nextdoor zien we een moderne manier om met buurtbewoners in contact te komen, naast onze bestaande communicatiemiddelen. Daarnaast geven we met deze borden ook een signaal af aan mensen die kwaad in de zin hebben.” aldus burgemeester Jan Heijkoop.

Pilot met organisatieplatform: een account voor overheidsorganisaties
Vandaag start de gemeente samen met buurtpreventie, politie en Nextdoor een pilot waarbij ook overheidsorganisaties direct meldingen kunnen doen en informatie delen. Bijvoorbeeld bij wegafzettingen, stroomstoringen of een inbraakgolf. Tamar van de Paal, country manager van Nextdoor Nederland licht toe: “Speciaal voor gemeente en politie ontwikkelden we een platform waarmee bewoners snel informatie ontvangen en overheidsorganisaties heel gericht per buurt berichten kunnen delen en in gesprek gaan met bewoners. Om de privacy van de gebruikers te bewaken, heeft de gemeente géén zicht op de andere berichten die in Nextdoor door de buurtbewoners onderling worden gedeeld.

Top