Home / Media / Onthulling monument School met den Bijbel

Onthulling monument School met den Bijbel

Op woensdagmiddag 25 november is om 15.30 uur de feestelijke onthulling van het monument ‘School met den Bijbel’ aan de Kerkstraat in Hendrik-Ido-Ambacht. In het monument is de oorspronkelijke gevelsteen van de eerste lagere school in de gemeente verwerkt: de ‘school met den bijbel’. Rondom het monument is het openbaar gebied opgeknapt. Het plan is een gezamenlijk initiatief van de gemeente en het Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht en mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland. Het komt voort uit de gebiedsvisie Waalzone.

Vrijwilligers en sponsors
Dit project is voornamelijk tot stand gekomen door de inzet van vele vrijwilligers. Het Historisch Genootschap heeft een aantal bedrijven bereid gevonden een deel van de kosten voor hun rekening te nemen. Het plaatsen van de gevelsteen is betaald door het bedrijf van Rijsdijk, samen met de Fietsen van Ambacht. Munster hoveniers sponsort en onderhoudt een deel van het groen. Het monument zelf is gemetseld door vrijwilligers.

Programma onthulling
Na een kort welkom door Alie Tas van het Historisch Genootschap en wethouder Floor van de Velde onthullen Kees Biesbroek (een vroegere leerling van ‘de school met den bijbel’) en Madelief Schipper (een huidige leerling van de Tweestroom) het informatiebord bij het monument. Eeterij en tapperij ‘t Ambacht zorgt voor een warm drankje.

Eerste project gebiedsvisie Waalzone
Dit is het eerste project dat is opgeleverd uit de gebiedsvisie Waalzone, die in 2014 door de gemeenteraad is vastgesteld. Het is een eerste stap in nog vele stappen die gaan komen om samen met de Ambachters de Waal aantrekkelijker te maken. Wethouder Floor van de Velde: ‘Uniek aan de gebiedsvisie Waalzone is dat deze tot stand is gekomen dankzij en met de bewoners. Ook bij de uitvoering van de plannen hebben de bewoners de regie. Zij leveren de handen om het werk te doen. Zij doen het denk- en organisatiewerk. De kosten worden grotendeels opgebracht door sponsoren. Bewoners die zelf hun omgeving verbeteren op een manier waar iedereen er profijt van heeft. Ik vind dit geweldig! Als overheid doen wij dan graag een stapje terug, en ondersteunen we hen.’

Top