Home / Evenement / Tweede voorstelling film ‘Mijn naam is Sophia’

Tweede voorstelling film ‘Mijn naam is Sophia’

Woensdag 6 maart, 20:00, Cascade Hendrik-Ido-Ambacht

Omdat de première op 3 oktober snel geheel was uitverkocht komt er een tweede voorstelling.

Op zes maart is er een tweede voorstelling van de film over de geschiedenis van H.I.Ambacht en dan met name over de Sophiapolder. Beschrijving door Cascade, “In deze documentaire vertelt de polder Sophia zelf haar ontstaansgeschiedenis die onlosmakelijk verbonden is met Hendrik-Ido-Ambacht en de Zwijndrechtse Waard. Van de prehistorische vrouw Trijntje, die 7500 jaar geleden in deze omgeving leefde, tot aan Frank Rijsdijk die zijn wereldberoemde scheepssloperij uitbreidde op de punt van de Sophiapolder. Maar ook de legende van de koppige boer uit Hendrik-Ido-Ambacht.”

In een gesprek met regisseur en schrijver Thomas van der Giessen en burgemeester Jan Heijkoop stelden we de vraag hoe de reacties waren na de première. Burgemeester Heijkoop antwoordde daarop, “Ik heb daar goede berichten op gekregen, eigenlijk drie dingen. Het gaf een mooie inkijk in een stuk historie van Ambacht. Twee, het was een mooie mix met natuur, die zich op het eiland bevindt. Ten derde vond iedereen het ontzettend leuk dat er een vijftig tot zestig acteurs uit Ambacht zo gepassioneerd speelden. Samen met een goede scriptschrijver met professionele filmmakers.”

Wat maakt een dergelijke film belangrijk?

De burgervader, “Er zijn weinig gemeenten die in zo’n korte tijd zo ingrijpend zijn veranderd als Ambacht. Dan is het zeer de moeite waard om een extra inspanning te getroosten om stukken van de historie vast te leggen. Het is ook leuk dat dit in de vorm van een film gebeurd. Het geeft een inkijk in de gewoonten in die tijd, maar ook over bepaalde ontwikkelingen die hebben plaats gevonden. Daarbij is het ook een mooie promotiefilm voor de Sophiapolder als vogeleiland.” Er zijn voldoende interessante vervolgprojecten uit de geschiedenis van H.I.Ambacht te halen. Wat te denken aan onder andere de glorietijden van de glastuinbouw en de historie van belangrijke Ambachtse bedrijven.

Naast de première avond in Cascade is de film ook vertoond voor de Oranjevereniging en de medewerkers van de Gemeente. Ook de Koninklijke Heidemaatschappij en voor de vrijwilligers van de veerpont van en naar de Sophiapolder.” Vanaf 1 maart wordt de film vertoond op het bezoekerscentrum op het eiland.” Thomas vertelt verder, “We hadden voor de Oranjevereniging daar de film vertoond met daaraan gekoppeld een lunch. Denny Nugteren en Jelle van der Weijde hadden dit georganiseerd. Dat was heel geslaagd, ik denk dat dat voor heel veel groepen, maar ook bedrijven, leuk is om er een uitje van te maken, want ook het uitzicht is daar geweldig.”
Ook Jan Heijkoop heeft een rol gespeeld in de film. Hoe was dat? “Ik vond dat leuk met de professionaliteit van de filmmakers. We moesten de scene verschillende keren overdoen. Als je het vaak over moet doen voel je je pas een echt acteur.”

Waarschijnlijk zal de film ook worden vertoond aan groepen nieuwe bewoners van H.I.Ambacht die, één of twee maal per jaar, worden verwelkomd.
De voorstelling is op woensdag 6 maart 2019. Aanvang 20:00 Kaarten € 5,00. Advies: Reserveren via www.stichting-cascade.nl

Tekst: Wim Uithol.
Foto: Anna Wit

Top