Home / Media / Ambachtse film ‘Mijn naam is Sophia’

Ambachtse film ‘Mijn naam is Sophia’

AmbachtSamen mede initiatiefnemer bezoekerscentrum eiland Sophiapolder.

Er wordt hard gewerkt aan een kleinschalig bezoekerscentrum op het eiland Sophiapolder. De ruimte krijgt een educatieve functie tijdens excursies en kan ook gebruikt worden voor lezingen of vergaderingen. Bij de opening op 22 september draait de film ‘Mijn naam is Sophia’. De opnames vinden deze week plaats en vele bekende Ambachters spelen daarin een rol.

De film wordt gemaakt in opdracht van het bestuur van de Stichting Bezoekerscentrum Sophiapolder. Het Ambachtse bedrijf Aktefilm van Thomas van der Giessen tekent niet alleen voor de uitvoering maar Thomas is ook de schrijver van het script, de producent die zorgt voor alle spelers, locaties, kostuums en rekwisieten én hij de regisseur. In de film vertelt Sophia, de polder, het verhaal van haar ontstaan en haar belevenissen gedurende acht eeuwen. Thomas heeft veel onderzoek gedaan en daarbij hulp gekregen van Alie Tas, voorzitter van het Historisch Genootschap en van Dirk van Namen. Zo weet hij dat ‘Sophia’ zo’n 800 jaar geleden is ontstaan als eiland in de rivier. “In de film komen daarna de Middeleeuwen en de Spaanse tijd voorbij en zo komen we aan in de 19e en 20e eeuw. Met zo’n veertig figuranten spelen we de diverse scenes na”. Die figuranten zijn veelal bekende Ambachters. Zo spelen Alie Tas en haar dochter vrouwen uit de tijd van Trijntje, het in Hardinxveld gevonden oudste menselijk skelet van Nederland. Thomas: “Als Trijntje in Hardinxveld leefde, kun je toch veronderstellen dat er hier in bij Ambacht ook mensen hebben geleefd”. Burgemeester Jan Heijkoop en oud-wethouder Floor van de Velde spelen de Heren van Assendelft, die in de middeleeuwen de ambachtsheren van de polder waren. Ook kapper Jan Pons speelt een van de Ambachtsheren. Denny Nugteren en Jelle van der Weijde, bestuursleden van de Stichting Bezoekerscentrum Sophia spelen twee monniken van de Abdij van Utrecht, die eigenaar was van de Zwijndrechtse Waard. Andere figuranten zijn Jaap van Beek en Freek Luchies van de Frelustal. De acteurs van toneelvereniging ATOS spelen de legende van de koppige boer uit Ambacht na. Thomas vertelt dat in de 19e eeuw ene H. de Kat, een bankier uit Dordrecht, het eiland heeft laten omdijken en er een polder van heeft gemaakt. Later is een stuk daarvan verkocht aan Frank Rijsdijk, de scheepssloper. Het zijn allemaal elementen die in de film, die circa een half uur gaat duren, terug komen.

De opnames beginnen deze week. De hedendaagse beelden worden in de polder zelf opgenomen. Het Dordtse Patriciërshuis en de Raedtskelder in Dordrecht zijn het decor voor beelden uit het verleden. Na de opnamen volgt de montage en krijgt de film een voice-over. Thomas van der Giessen is er klaar voor. “Hoe leuk is het om de geschiedenis van Ambacht op de Sophiapolder te betrekken en zo tot leven te brengen”. Na de presentatie in het Bezoekerscentrum volgt er op 3 oktober een voorstelling in Cascade.

Bron: De Kombinatie, Hendrik-Ido-Ambacht, Trudy Wehrmeijer

Top