Home / Media / Start pilot “Afvalvrije Scholen”

Start pilot “Afvalvrije Scholen”

Op donderdag 21 april openden wethouder Floor van de Velde en “Koos de Vuilnisman”, onder het toeziend oog van basisschoolleerlingen, de pilot “Afvalvrije Scholen”. Koos de Vuilnisman maakte de kinderen met een rap duidelijk dat zwerfafval grote gevolgen kan hebben voor de natuur. Wethouder Van de Velde: “Ik ben ontzettend trots dat deze leerlingen zich allemaal in willen zetten voor een schonere en betere wereld! Het bewust worden en voorkomen van zwerfafval zijn belangrijke stappen. Deze leerlingen zijn allemaal ambassadeurs voor hun ouders en andere volwassenen”. De pilot duurt tien weken en loopt tot aan de zomervakantie.

Excursie natuureiland Sophiapolder
De basisscholen De Wijngaard, John F. Kennedy, De Waterlelie en Koningin Wilhelmina willen graag een afvalvrije school worden en het keurmerk “Afvalvrije School” behalen. Daarom doen zij mee aan de pilot afvalvrije scholen. Voor de start van de pilot zijn 50 leerlingen van basisschool
De Wijngaard met de boot overgevaren naar het natuureiland Sophiapolder om zwerfafval met grijpers op te ruimen. Ook kregen ze potjes om insecten voorzichtig te vangen en te bekijken. De kinderen waren erg enthousiast en deden hun best om zoveel mogelijk het zwerfafval op te ruimen.

Bewustwording afvalscheiding
Het doel van dit project is om leerlingen bewuster te maken dat door afvalscheiding zo min mogelijk afval overblijft. Dat is goed voor het milieu. Tijdens het project krijgen de kinderen les over het verminderen van afval en wat je doet met afval als het er eenmaal is. Koos de Vuilnisman doet dit op zijn gebruikelijke interactieve manier.

Certificaat “Afvalvrije School”
Aan het einde van het project krijgen scholen, die volgens Stichting VAnG voldoen aan de eisen van een afvalvrije school, een certificaat. De komende weken gaan de drie scholen hard aan de slag en daarna wordt bekend of de scholen het certificaat behaald hebben. De school die het eerste een certificaat behaalt krijgt een bijdrage om drinkbekers en broodtrommels aan de kinderen te verstrekken. Als de pilot slaagt dan wil de gemeente dit ook organiseren voor andere scholen in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.

Top