Home / Media / Leerzame E-bike dag voor senioren

Leerzame E-bike dag voor senioren

Op woensdag 4 november opende Wethouder Van de Velde de E-bike dag voor senioren. Wethouder Van der Velde: ‘De belangstelling voor deze dag was erg groot. 135 aanmeldingen, een landelijk record! Op basis van de volgorde van aanmelding hebben wij de eerste 44 deelnemers uitgenodigd. Vanwege de vele aanmeldingen is er besloten om in het voorjaar van 2016 extra E-bike dagen te organiseren, want steeds meer fietsende senioren kiezen voor een E-bike‘.

E-bike dag
De E-bike is een snel en gemakkelijk vervoermiddel en een goed alternatief voor de gewone fiets. Met deze fiets kunnen ouderen vaak langer en plezierig blijven fietsen. Maar deze fiets is wel anders. De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht vindt het belangrijk dat senioren in de gemeente plezierig en veilig kunnen blijven fietsen. Daarom organiseerde de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, de Fietsersbond en de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Drechtsteden (RPV) een zogenaamde E-bikedag. Hierbij kwamen alle aspecten van dit relatief nieuwe vervoersmiddel aan bod.

Veilig en gezond op de fiets of E-bike
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat bewegen goed is voor de lichamelijke én de geestelijke gezondheid. Een groeiend aantal senioren begrijpt deze boodschap en kiest voor de fiets of de
E-bike om in beweging te blijven. Ze gebruiken de fiets/E-bike voor boodschappen doen, familiebezoek en recreatieve tochten. Maar de behaalde gezondheidswinst wordt soms tenietgedaan door een verkeersongeval, vaak eenzijdig, waardoor men alsnog in het medische circuit terecht komt. Met de voorlichting die werd gegeven op de E-bike dag hopen de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht de provincie Zuid-Holland en de Fietsersbond de senioren tips en adviezen aan te reiken, waardoor zij nog lang en op een veilige en prettige manier kunnen blijven fietsen.

Hoe zag de cursusdag eruit?
De deelnemers kwamen op hun eigen fiets of E-bike naar de E-bikedag. Na de ontvangst was er eerst een presentatie over alle facetten van de aanschaf van en het rijden op een E-bike. Vervolgens stonden praktijkoefeningen op het programma. De deelnemers kregen ‘fietsgymnastiek’ van een beweegdocente. Op een afgezet parcours bij Cascade konden de reactiesnelheid, het evenwicht en de fietsvaardigheid van de senioren worden getest. Ook kon men verschillende typen E-bikes uitproberen. Daarnaast was er ook een mogelijkheid de eigen fiets/E-bike te laten controleren door de Fietsen van Ambacht. ‘s Middags werd de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht getest. Hierbij was er speciale aandacht voor lokale verkeerssituaties en tijdens een korte fietstocht door de gemeenten werd het groepsfietsen geoefend.
Wethouder Van de Velde: ‘Het was een leerzame dag voor de deelnemers en ik hoop dat we hiermee de verkeersveiligheid in Hendrik-Ido-Ambacht hebben vergroot‘.

Top