Home / Media / Moord in het Energiehuis

Moord in het Energiehuis

ToBe-cursisten schrijven spannend estafetteverhaal ‘Game over’

DORDRECHT – Deelnemers aan de cursus ‘Hoe schrijf ik een boek?’ van ToBe cultuurcentrum hebben afgelopen seizoen een spannend estafetteverhaal geschreven over een moord in het Dordtse Energiehuis. Het verhaal met de titel ‘Game over’ is te lezen of te downloaden op de website www.tobe.nl. De nieuwe cursus start weer op 28 oktober van 20.00 – 22.00 uur in het Energiehuis, Dordrecht.

Tijdens de cursus leert journalist, schrijver en uitgever André Oerlemans de deelnemers in tien lessen op een praktische manier een boek schrijven. Oftewel: Hoe ze een goed idee of plot met behulp van spanningsbogen, dialogen, interessante personages en originele beeldspraak tot een boeiend verhaal of boek kunnen uitwerken. En daarna hoe ze het uitgegeven of gepubliceerd kunnen krijgen.
Een onderdeel van de cursus is het schrijven van een estafetteverhaal, waarbij elke cursist een hoofdstuk schrijft. De groep koos zelf het onderwerp, de verhaallijnen en het spannende einde. Daarbij kozen de cursisten voor actuele thema’s rond internet zoals de Facebook-rellen, pesterijen en chantage met naaktfoto’s, illegale handel in games, gestolen tentamens etcetera.

Het verhaal draait om een groepje jonge cybercriminelen dat als taakstraf voor hun hacks of andere wandaden onder leiding van een docent een nieuwe game gaat ontwerpen. Dan blijkt dat elke leerling een geheim met zich meedraagt. De een is op internet gechanteerd met naaktfoto’s. Een ander heeft proefwerken gestolen uit de schoolcomputer. Weer een ander is gestraft omdat ze via Facebook rellen en plunderingen heeft veroorzaakt.

De vraag die iedereen bezighoudt is: heeft ’s wereld meest beruchte hacker Basher de groep geïnfiltreerd? Als een van de leerlingen door geweld in het ziekenhuis belandt nemen achterdocht en wraakzucht toe en volgt een bizarre ontknoping die eindigt met een moord.

De cursisten hebben tijdens de cursus ook aan een eigen verhaal of boek gewerkt. Henk Nugteren is bezig met een thriller over zijn ervaringen als wetenschapper in Kameroen. Mieke Brand is goed op weg met haar thriller over een moord op een succesvolle jongeman in een Dordts park. Melissa van Maren-Markesteijn werkt aan een fantasyboek over een behekst dorp. Ook Matthijs van Stee zoekt het in dat genre met een boek over twee broers, waarin weerwolven en zwevende werelden voorkomen. Sjoukje van Tienhoven is bezig met een psychologische thriller over een jaloerse zoon die de nieuwe vriend van zijn moeder bedreigt. Nestor van de klas Iwan Kobec schrijft verhalen over zijn belevenissen als vrijwilliger op een land- en tuinbouwschool.

De cursus bestaat uit theorie en praktijk. Docent André Oerlemans was opnieuw verrast door het niveau van de cursisten. ,,Als je kaders aanreikt en creativiteit stimuleert blijkt dat mensen boven zichzelf uit kunnen stijgen. Ook met het estafetteverhaal wisten ze me telkens te verrassen,” zegt hij. De volgende cursus start in op 28 oktober, op dinsdag van 20.00 – 22.00 uur bij ToBe in het Energiehuis. De prijs is € 195,- voor tien lessen. Kijk voor meer informatie op www.tobe.nl.

Top