Home / Media / Visarend uit de Biesbosch vindt visstekje in de Crezéepolder

Visarend uit de Biesbosch vindt visstekje in de Crezéepolder

Majestueus. Zo laat de jagende visarend boven de Crezéepolder zich het beste omschrijven. Hij was er al een paar keer overheen gevlogen, maar nu haalt de visarend in dit spiksplinternieuwe natuurgebied bij Ridderkerk en Hendrik Ido Ambacht een maaltje vis op.

Sinds april dit jaar broedt de visarend weer in ons land en op 4 augustus vloog het eerste jong uit. Het lijkt er op dat de visarend vanuit de veilige Biesbosch Zuid-Holland nu verder gaat verkennen. Op 10 augustus werd een visarend voor het eerst al jagend boven de Crezéepolder gespot door enthousiaste vogelaars Rutger en Mattieu Plaisier. Met hun camera wisten zij nog net vast te leggen hoe de visarend zijn prooi in de Crezéepolder vangt en terugkeert naar de Biesbosch. Ook later die week is de Visarend met regelmaat gespot, zo blijkt op www.waarneming.nl

Volgens Janneke Govers van de Provincie Zuid-Holland is het één van de vele kronen op het gevoerde natuurbeleid in de Zuidwestelijke Delta. “Je ziet dat het natuurbeleid van de afgelopen decennia werkt. Vissen als de steur en zoogdieren als de bever zijn terug van weggeweest. En nu zien we dus ook dat de visarend oprukt vanuit de Biesbosch.”

Dat komt, aldus Govers, doordat kleine losse natuurgebieden langs de rivieren met elkaar zijn verbonden tot één grootschalige woon-, broed-  en foerageergebied. Ook de Crezéepolder blijkt een prima ‘stepping stone’ langs de rivier. “De Crezéepolder is nog niet eens af, maar je ziet nu al dat het ondiepe water in de

kreken vanwege het overdadige voedsel een grote aantrekkingskracht heeft op een bijzondere vogelsoort als de visarend.”

Een beetje onverwacht is dit bezoek wel, vindt Govers, zeker ook omdat de Crezéepolder dicht tegen stedelijk gebied ligt en nog niet is aangesloten op de rivier De Noord. “Het natuurgebied staat dus nog niet onder invloed van het getij. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als het gebied straks klaar is. Het kan er alleen maar mooier op worden.”

Top