Home / Media / Bekendmaking Helden van Ambacht 2014

Bekendmaking Helden van Ambacht 2014

Op vrijdagavond 21 november maakt juryvoorzitter en burgemeester J. Heijkoop bekend wie dit jaar de eretitel Helden van Ambacht 2014 ontvangt. Het zijn dit jaar drie heldinnen:

Mila Verwijs (8 jaar)
Mila heeft met het knutselen van herfstspulletjes geld opgehaald voor de operatie van één van de pony’s van het Jeugdspeelpark. Ze omwikkelde takken met gekleurde stukjes wol en is hier weken mee bezig geweest. Mede door haar donatie van €150,- kon de pony geopereerd worden.

De jury: “Het Jeugdspeelpark is erg afhankelijk van vrijwilligerswerk en giften en daarom is het zo mooi dat Mila zich als 8-jarige al zo inzet voor het welzijn van dieren. Een mooie maatschappelijke actie. ”

Franka Kramer (11 jaar)
Franka heeft zich buitengewoon actief ingezet voor het inzamelen van geld voor onderzoek naar de verschrikkelijke ziekte ALS. Ze heeft diverse acties georganiseerd en heeft meegedaan aan de Amsterdam City Swim, waarmee ze meer dan € 14.000,- heeft ingezameld.

De jury: “Heel erg knap dat Franka vanuit een verdrietige situatie – haar vader heeft ALS- zoveel positieve energie weet te halen. Ze zet zich vol overgave in voor het goede doel en is een voorbeeld voor iedereen. Mooi dat Franka is voorgedragen door haar school,  OBS De Waterlelie”.

Ginger de Vormer (20 jaar)
Ginger heeft samen met andere omstanders een tasjesdief staande gehouden. Ze hoorde roepen dat er een dief was en zag de vluchtende man recht op zich af komen hollen.  Ze werpt haar tas en telefoon op de grond en springt bovenop de crimineel. Tijdens een worsteling komen ze beiden ten val. Samen met de andere omstanders houden ze de man in gijzeling tot de politie arriveert.

De jury: “Wat een lef! Ginger toonde durf, moed en kracht om op deze wijze iemand te helpen. Als we allemaal zouden ‘gingeren’ is er minder politie nodig op straat. Het tot stoppen dwingen van een tasjesdief is al reden genoeg om haar ‘Held van Ambacht’ te maken, maar ook het sociale karakter van Ginger in een samenleving die steeds individualistischer wordt mag ook zeker benoemd worden. Een enorm sociale meid die zich bekommert om het lot van anderen in haar omgeving”.  

Jurysamenstelling
Jan Heijkoop, burgemeester / juryvoorzitter;
Erna van der Giessen, Hervormd Jeugdcentrum;
Tinka Schouwenburg, coördinator Hi5Ambacht;
Michiel van der Vlies, wethouder;
Sjon Wijngaard, politie;
Laurens Wilhelm, jongerenwerker Vivenz/Dock-03.

Helden van Ambacht
Met de onderscheiding ‘Helden van Ambacht’ wil de gemeente jaarlijks kinderen en jongeren tussen 6 en 20 jaar die zich op een positieve wijze inzetten voor medemens en samenleving in het zonnetje zetten. De gemeente is trots op deze ‘Helden van Ambacht’. Zij kunnen een voorbeeld zijn voor andere jongeren om zulke prestaties te leveren. De namen van de Helden van Ambacht worden bekend gemaakt in november, ter gelegenheid van de dag van de rechten van het kind.

Meer info staat op www.h-i-ambacht.nl/heldenvanambacht

Top